What is biodynamic wine? (1)
De komende tijd gaan we enkele hoofdstukken uit het boek van Nicolas Joly bespreken. 'What is biodynamic wine? The quality, the taste, the terroir'. Joly wordt ook wel 'the godfather of biodynamic wine' genoemd. Aan het einde van iedere bespreking vind je een doordenker.
Biodynamische wijnbouwers zien zichzelf als rentmeesters van de wijngaard, die in harmonie intuïtief willen werken met de natuur in plaats van deze te onderwerpen aan menselijke interventies.
Lees meer...
Wetenschap en biodynamische wijn
Er is binnen de wetenschap geen bewijs dat biodynamische wijn
per definitie lekkerder is dan "normale" wijn. Wel zou het volgens wetenschappers mogelijk zijn dat sommige mensen de voorkeur geven aan biodynamische wijn vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd, maar dit is dan ook een kwestie van persoonlijke smaak. Lees meer...
Goed voor mens en milieu
In het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine werden op 15 oktober 2018 de resultaten gepubliceerd van een vijf jaar durend onderzoek onder bijna 70.000 mensen in Frankrijk. Er werd geconcludeerd dat biologisch eten de kans op kanker met mogelijk 25% vermindert omdat hierin minder pesticiden zitten dan bij niet-biologische voeding. Lees meer...
Depressieplan
Ongeveer één miljoen Nederlanders zijn licht tot zwaar depressief en slikken daarvoor antidepressiva. In het NRC las ik het bericht dat verzekeraar Menzis behandelaars wil belonen als hun therapie om depressieve cliënten beter te maken effect heeft.
Vorig jaar was ik te gast bij een Franse wijnboer in Zuid-Frankrijk. Onder het genot van een lekker glas wijn, met uitzicht over zijn wijngaarden, spraken we over het overmatige alcoholgebruik in West-Europa. Lees meer...
Doe nooit water bij de biodynamische wijn!
Het overtuigen van iemand die denkt dat hij gelijk heeft kan een vermoeiende bezigheid zijn. Vooral bij mensen die het lastig vinden om water bij de wijn te doen. Het kan vermoeiend zijn om een gesprek te voeren met iemand de overtuigd is van het eigen gelijk. Deze mensen vinden het vaak lastig om water bij de wijn te doen. Zo’n gesprek kan ontaarden in een potje opbieden tegen elkaar.
Toch adviseren we om niet te snel water bij de wijn te doen. Lees meer...
Eet je (volkoren)brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je biodynamische wijn!’
Helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat is een van de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad begin november mee naar buiten kwam. Met grote koppen werd juist dit onderdeel van het onderzoek van de gezondheidsraad vermeld in media. Lees meer...
Wat je van ver haalt...
In de oudheid werden hoofdzakelijk lokaal verbouwde producten genuttigd. Zo kwamen fruit, vlees en groente uit de directe omgeving van de woonplaats. In het Midden-Oosten bezaten veel families op eigen grond wijnstokken. Het bezit van druivenplanten was in deze regio van essentieel belang om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Voedsel in de vorm van rozijnen, rozijnenkoeken, vruchtensap en wijn. Lees meer...
Wijn en de schijf van vijf
Enkele weken geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe richtlijnen voor een gezond voedingspatroon.
Op de avond na de presentatie van de Gezondheidsraad organiseerde ik een wijnproeverij voor professionals die werkzaam zijn in de wijnbranche. Na het zevende proefglas kwam de nieuwe schijf van vijf terloops ter sprake. Verschrikt keken de aanwezige vinologen elkaar aan vanwege het volgens hen absurde advies van het voedingscentrum: ‘Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’.
Natuurlijk wisten we al lang dat je wijn met mate moet nuttigen, maar om je nu helemaal te gaan onthouden van het levenswater? Lees meer...
Wijn, emotie en de kunst van het proeven.
Vorige maand was ik aanwezig op het Nederlands Wine & Food Festival. Namens een grote inkooporganisatie mocht ik enkele wijnen presenteren voor een wijncompetitie. Terwijl ik tijdens de wijnproeverijen even rondliep, viel het me op dat er verschillende stijlen van proeven zijn. Lees meer...
Een ontspannen gesprek met wijn.
Een socratisch gesprek is bijzonder interessant en leerzaam. Het scherpt je intellectuele vermogen aan en geeft dat je met een vernieuwde blik naar een problematiek kunt kijken. Toch schrikt het ook af.
Zo liet een teamleider tijdens een voorbereidend gesprek weten dat hem de socratische gesprekken wel erg ingewikkeld lijken. Heel graag wilde zijn bedrijf Wijn&Filosofie inhuren om met mensen eens echt ergens over te spreken, maar een socratisch gesprek zag hij niet zitten. En, zo zei hij: ‘echte problemen hebben we niet’. Lees meer...