Een oer Primitivo met een oer-wens. 

In de glooiende heuvels van Zuid-Italië, vinden we de Primitivo-druif in al haar glorie. Deze inheemse variëteit, gekoesterd door wijnmakers over de hele wereld, staat bekend om haar diepe kleur, rijke smaak en verleidelijke aroma's. Laten we ons verdiepen in de wereld van de Primitivo-wijn, met bijzondere aandacht voor de opvallende Ruminat Primitivo van Lunaria. Lees meer...

 

 

 

 

De prijs van een fles wijn 

Wijn is een drank die al heel lang door mensen over de hele wereld wordt gedronken. Het lijkt misschien zo gewoon, maar er zit een verhaal achter elke fles. De gemiddelde prijs die we in Nederland betalen voor een fles wijn is €3,60. Dat is wel heel erg laag voor een goed verhaal. Lees meer...

 

 

 

 

Gratis verzenden?

In de wereld van e-commerce worden consumenten vaak verleid door aanlokkelijke aanbiedingen, waaronder gratis verzending. Het lijkt een win-win situatie: klanten krijgen hun gewenste producten zonder extra kosten en webshops trekken meer klanten aan. 
Laten we eens dieper ingaan op waarom gratis verzending via webshops niet altijd haalbaar is, en waarom wij van biodynamischewijn.nl meestal verzendkosten in rekening brengen.

Lees meer...


 

 

 

Geen twijfel over Zweigelt 

In de glooiende heuvels van Oostenrijk gedijt een druivensoort die de harten van wijnliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd - Zweigelt. Deze robuuste rode druif heeft diepe wortels in de Oostenrijkse wijncultuur en biedt een boeiende kijk op de rijke wijnhistorie van het land. 
Lees meer....

 

 

 

 

 

ProWein: Een wijnbeurs vol ontdekkingen

Vorige week hebben we ProWein in Düsseldorf bezocht. De grootste en meest indrukwekkende wijnbeurs ter wereld met meer dan 5700 standhouders. 
Het evenement trok duizenden bezoekers en besloeg enorme hallen, gevuld met stands van wijnproducenten, distributeurs en leveranciers. Het was een uitgestrekte en levendige omgeving waar professionals zich konden laten onderdompelen in alles wat met wijn te maken heeft.​
Lees meer...

 

 

 

 

Brood en Wijn: Kneden, proeven en een goed gesprek

In een unieke samenwerking slaan een bakker en een wijnkenner de handen ineen om een onvergetelijke teambuilding te bieden: "Brood en Wijn." Al duizenden jaren hebben mensen zich verheugd op de combinatie van versgebakken brood en heerlijke wijn. Deze workshop verenigt de kunst van het broodbakken met de smaak van natuurlijke wijnen. 
Lees meer....

Durf jij een wijnproeverij bij ons aan? 
Stel je voor: er staan twee glazen wijn voor je. Wijn van dezelfde druivensoort en afkomstig van bijna dezelfde percelen. De ene is biologisch geproduceerd en de andere biodynamisch. Zou jij het verschil proeven? Sterker nog, proef jij het verschil tussen een biologische en niet-biologische wijn?
Lees meer...

 


 

De Maan: krachtige invloed op ons leven en smaak?

De maan heeft altijd al invloed gehad op het leven op aarde. Van de getijden tot de groei van gewassen, van menselijke emoties tot astrologische overtuigingen, de maan lijkt een constante bron van inspiratie en speculatie te zijn. Maar wat is de relatie tussen de maan en onze smaak, met name als het gaat om wijnconsumptie volgens de biodynamische kalender?

Het concept van de maancyclus en haar invloed op ons leven is diep geworteld in de oude wijsheid en culturen over de hele wereld. De maanfasen - van nieuwe maan tot volle maan en terug - hebben vaak een symbolische betekenis gehad, en sommige geloven dat deze fasen ook fysieke en emotionele veranderingen bij mensen kunnen veroorzaken.

Lees meer...

 

 


What is biodynamic wine? 

Dit keer een boekbespreking van Nicolas Joly 'What is biodynamic wine? The quality, the taste, the terroir'. Joly wordt ook wel 'the godfather of biodynamic wine' genoemd. Aan het einde van de bespreking vind je een doordenker.

Biodynamische wijnbouwers zien zichzelf als rentmeesters van de wijngaard, die in harmonie intuïtief willen werken met de natuur in plaats van deze te onderwerpen aan menselijke interventies. 
Lees meer...

 

Wetenschap en biodynamische wijn

Er is binnen de wetenschap geen bewijs dat biodynamische wijn
per definitie lekkerder is dan "normale" wijn. Wel zou het volgens wetenschappers mogelijk zijn  dat sommige mensen de voorkeur geven aan biodynamische wijn vanwege de manier waarop het wordt geproduceerd, maar dit is dan ook een kwestie van persoonlijke smaak. Lees meer...

 

 

 

 

Goed voor mens en milieu

In het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine werden op 15 oktober 2018 de resultaten gepubliceerd van een vijf jaar durend onderzoek onder bijna 70.000 mensen in Frankrijk. Er werd geconcludeerd dat biologisch eten de kans op kanker met mogelijk 25% vermindert omdat hierin minder pesticiden zitten dan bij niet-biologische voeding. Lees meer...

 

 

 

 

 

Depressieplan

Ongeveer één miljoen Nederlanders zijn licht tot zwaar depressief en slikken daarvoor antidepressiva. In het NRC las ik het bericht dat verzekeraar Menzis behandelaars wil belonen als hun therapie om depressieve cliënten beter te maken effect heeft. 

Vorig jaar was ik te gast bij een Franse wijnboer in Zuid-Frankrijk. Onder het genot van een lekker glas wijn, met uitzicht over zijn wijngaarden, spraken we over het overmatige alcoholgebruik in West-Europa. Lees meer...

 

 

 

 

Doe nooit water bij de biodynamische wijn!

Het overtuigen van iemand die denkt dat hij gelijk heeft kan een vermoeiende bezigheid zijn. Vooral bij mensen die het lastig vinden om water bij de wijn te doen. Het kan vermoeiend zijn om een gesprek te voeren met iemand de overtuigd is van het eigen gelijk. Deze mensen vinden het vaak lastig om water bij de wijn te doen. Zo’n gesprek kan ontaarden in een potje opbieden tegen elkaar.
Toch adviseren we om niet te snel water bij de wijn te doen. 
Lees meer...

 

 

 

 

Eet je (volkoren)brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je biodynamische wijn!’

Helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat is een van de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad begin november mee naar buiten kwam. Met grote koppen werd juist dit onderdeel van het onderzoek van de gezondheidsraad vermeld in media. Lees meer...

 

 

 

 

Wat je van ver haalt...

In de oudheid werden hoofdzakelijk lokaal verbouwde producten genuttigd. Zo kwamen fruit, vlees en groente uit de directe omgeving van de woonplaats. In het Midden-Oosten bezaten veel families op eigen grond wijnstokken. Het bezit van druivenplanten was in deze regio van essentieel belang om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Voedsel in de vorm van rozijnen, rozijnenkoeken, vruchtensap en wijn. Lees meer...

 

 


 

Wijn en de schijf van vijf

Enkele weken geleden presenteerde de Gezondheidsraad de nieuwe richtlijnen voor een gezond voedingspatroon.

Op de avond na de presentatie van de Gezondheidsraad organiseerde ik een wijnproeverij voor professionals die werkzaam zijn in de wijnbranche. Na het zevende proefglas kwam de nieuwe schijf van vijf terloops ter sprake. Verschrikt keken de aanwezige vinologen elkaar aan vanwege het volgens hen absurde advies van het voedingscentrum: ‘Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’.

Natuurlijk wisten we al lang dat je wijn met mate moet nuttigen, maar om je nu helemaal te gaan onthouden van het levenswater? Lees meer...

 

 

 

 

 

Wijn, emotie en de kunst van het proeven.

Vorige maand was ik aanwezig op het Nederlands Wine & Food Festival. Namens een grote inkooporganisatie mocht ik enkele wijnen presenteren voor een wijncompetitie. Terwijl ik tijdens de wijnproeverijen even rondliep, viel het me op dat er verschillende stijlen van proeven zijn.  Lees meer...

 

 

 

 

 

Een ontspannen gesprek met wijn.

Een socratisch gesprek is bijzonder interessant en leerzaam. Het scherpt je intellectuele vermogen aan en geeft dat je met een vernieuwde blik naar een problematiek kunt kijken. Toch schrikt het ook af.
Zo liet een teamleider tijdens een voorbereidend gesprek weten dat hem de socratische gesprekken wel erg ingewikkeld lijken. Heel graag wilde zijn bedrijf Wijn&Filosofie inhuren om met mensen eens echt ergens over te spreken, maar een socratisch gesprek zag hij niet zitten. En, zo zei hij: ‘echte problemen hebben we niet’.
Lees meer...

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.