Even zin geen in een socratisch gesprek maar wel zin in een zinvolle activiteit?

Een socratisch gesprek is bijzonder interessant en leerzaam. Het scherpt je intellectuele vermogen aan en geeft dat je met een vernieuwde blik naar een problematiek kunt kijken. Toch schrikt het ook af.
Zo liet een teamleider tijdens een voorbereidend gesprek weten dat hem de socratische gesprekken wel erg ingewikkeld lijken. Heel graag wilde zijn bedrijf Wijn&Filosofie inhuren om met mensen eens echt ergens over te spreken, maar een socratisch gesprek zag hij niet zitten. En, zo zei hij: ‘echte problemen hebben we niet’.

Voor dit bedrijf hebben we het met groot enthousiasme anders aangepakt. Want natuurlijk kan het zijn dat je juist met collega’s, werknemers of vakgenoten op een ontspannen wijze wilt nadenken over een interessante vraag.
Voor groepen groter dan 10 personen hebben we een andere methode ontwikkeld om mensen behulp van een wijnproeverij met elkaar in gesprek te brengen. We noemen dit belevingsproeverijen. In de praktijk betekent dit we ook voor grotere groepen op mooie locaties gesprekken organiseren tijdens hei-, teambuilding-, of studiedagen. Verrassend prettig en zinvol, ook voor een vrijdagmiddagborrel!

Hoe gaat dat in praktijk?
We geven centraal in de groep een uitleg over het proeven van wijn. Wij gebruiken uitsluitend biodynamische wijnen die qua smaak niet te vergelijken zijn met reguliere wijnen. We leggen uit wat er te ontdekken valt in wijn en hoe je dit proeft en benoemt. We oefenen dit centraal.

Vervolgens volgt de verdieping: de deelnemers gaan in kleine groepjes uit elkaar en begeven zich naar de verschillende punten waar wijnen voor hen klaarstaan. Daar geven zij tijdens het proeven van de wijnen inhoud aan wat er leeft. In overleg met de organisatie willen we graag de focus leggen op onderwerpen die leven binnen jouw bedrijf of organisatie. Zo kan het thema bijvoorbeeld body & mind zijn. We vertalen dit naar het vinden van een goede balans en naar een gesprek over passie: wat motiveert jou als persoon en als werknemer.  Enkele voorbeelden die we bespreken zijn: waar haal je inspiratie uit in je werk en hoe kan je je omgeving zo inrichten dat deze ook inspirerend is voor jezelf? Dit doen we door associatieopdrachten en aan de hand van gespreksvragen met behulp van het proeven van wijn.

Het uitgangspunt is overigens het proeven van wijn en niet het onbeperkt nuttigen daarvan, we willen mensen bewust maken van de bijzondere smaakbeleving en ze leren dit te koppelen aan een ervaring die in jezelf ligt. Men blijft helder van geest. Uiteraard hebben wij ook een passend aanbod voor wie er geen alcohol drinkt. Als alternatief zijn er ook alcoholvrije dranken, gefermenteerde sappen en bijzondere fruitsmoothies die standaard worden meegenomen.

Kortom, je hebt op een informele manier ontspannen gesprekken met elkaar. Vooraf kan je bepalen hoe diepgaand zo'n gesprek moet zijn. Van relaxt samenbindend tot het intensief bespreken van een casus. Ook voor kleine bedrijven hebben we vele manieren om er een positieve activiteit van te maken. De hierboven beschreven belevingsproeverij is één van de manieren waarop we dit vormgeven.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

 

 

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.