Op welke temperatuur kan ik de wijnen het beste serveren?
Het hangt een beetje af van de omgeving waarin je de wijnen drinkt. Op een warm terras is het logisch dat je de wijn iets koeler serveert. Dat kan direct uit de koelkast. De temperatuur van de wijn past zich meestal snel aan aan haar omgeving, vooral tijdens de zomermaanden of als het warm is in huis. Het is interessant om te merken dat er diversiteit aan smaken en geuren in biodynamische wijn te ontdekken valt naarmate de temperatuur verandert.
Serveer witte biodynamische wijn niet te koel. Dit wordt vooral gedaan bij goedkopere (supermarkt)wijnen. Een lagere temperatuur verhult veel onaangename bijsmaken. De kracht van witte biodynamische wijn is juist, dat  geur en smaak beter duidelijk worden bij een iets hogere temperatuur van 12 tot 14 C.
Rode biodynamische wijn serveer je juist niet te warm, 18 C is bij de meeste wijnen voldoende.

Jullie benadrukken op de website het belang van decanteren. Wat houdt decanteren in en waar schaf ik een dergelijke karaf aan?
We adviseren om biodynamische wijn (met uitzondering van de mousserende wijnen) twee uur voor gebruik te decanteren. Dit is om de wijn te beluchten. De kracht, smaak en energie in de wijn komt dan optimaal tot ontplooiing. Wel  aviseren we om de gedecanteerde witte wijnen tot het moment van genieten koel weg te zetten. Eventueel zou je de karaf kunnen afdekken om te voorkomen dat buiten de koelkast vliegjes in de wijn belanden.

Een decanteerkaraf kan je alle prijscategorieën vinden. Er zijn zeer prijzige kristallen karaffen te koop bij speciaalzaken, maar ook goedkopere varianten zijn volop verkrijgbaar. Zolang de decanteerkaraf groot genoeg is voor de hoeveelheid wijn die je erin schenkt zijn alle varianten prima.

Enkele van de bestelde wijnen zijn niet helemaal helder van kleur, wat kan de reden hiervan zijn?
Veel van de wijnen die we bij biodynamische wijn verkopen zijn ongefilterd, of worden ieder geval door een minder fijn filter gehaald voordat deze worden gebotteld. Biodynamische wijnen zijn vaak ongefilterd en bevatten dan ook soms depot of zijn zelfs (een beetje) troebel.
Bij reguliere wijnen is het gebruikelijk om restanten van de druiven(most) te verwijderen. Dit helder maken gebeurt door de wijn uit het vat door zeer fijne zeven te persen of door eiwitten of chemische middelen te gebruiken. Met de totale verwijdering van druivenrestanten verdwijnt helaas dan ook een deel van kracht van de wijn. Bij een biodynamische wijn kan het dus voor komen dat de fles wat droesem bevat. Dit is niet erg en beïnvloed de smaak niet negatief. Het is toch juist leuk om een puur natuur product in je glas te krijgen?

De wijn die ik bij biodynamische wijn besteld heb smaakt anders dan de wijn die ik gewend ben van mijn supermarkt. Hoe komt dat? 
Biodynamische wijn is vaak echt anders van smaak dan wat veel mensen gewend zijn. Het is een puur natuur product van wijnboeren die geloven in de kracht van de natuur. De natuur is van zichzelf gewoon goed. Wijnboeren gaan dus niet over tot het bewerken van die natuur maar begeleiden deze in beperkte mate. Dit doen ze op basis van natuurlijke extracten van bijvoorbeeld kiezel of mest.
Ook wordt er geen gist toegevoegd aan de wijn om het druivensap te laten vergisten. In de reguliere wijnbouw maar ook in de biologische wijnbouw wordt voor de fermentatie vaak sulfiet toegevoegd om wilde gisten op de druif te stoppen. Dit om de gisting en het hele productieproces onder controle te houden. Daarna worden er fabrieksgisten toegevoegd om de gisting goed te laten verlopen en om sommige smaken in de wijn te benadrukken (bijvoorbeeld een frisse fruitige appel- of perziksmaak). Bij de productie van biodynamische wijn wordt geen gist toegevoegd. De natuurlijke gisten die aanwezig zijn in het kelderklimaat en op de druif zorgen er voor dat de oorspronkelijke smaak van de druif in de wijn aanwezig is.
Ook voegt de wijnmaker vaak maar tot een kwart van de toegestane hoeveelheid sulfiet toe voor botteling. Dit doen ze om de zuiverheid en het frisse karakter van een wijn te garanderen. De meeste biodynamische wijnen zijn dan ook traditioneler van smaak dan wat veel mensen gewend zijn.

Tenslotte letten wijnboeren zeer nadrukkelijk op de omgeving, het terroir,  waar de druiven groeien. De grond, het grondwater, de onderlagen in de bodem en het microklimaat ter plekke zijn harmonieus in balans. Het is de natuur die ‘het moet doen’. Soms gunt een boer de wijngaard rust of legt hij zich neer bij het lot dat een oogst gedeeltelijk mislukt. Hij is tevreden met een kleine opbrengst als de natuur dit zo bedoelt heeft. Het bijzondere is dan ook dat de smaak van biodynamische wijn vaak erg geconcentreerd is. De kracht uit de aarde, de wisselwerking tussen maan, planeten en aarde en de intense smaak van de druiven vind je dubbel en dwars terug in je glas.

Krijg je echt energie van glas biodynamische wijn?
Drink eens een glas biodynamische wijn als je vermoeid terug komt na een dag hard werken! Neem even de tijd om te genieten van de wijn en de heerlijke smaak. 
Het klinkt misschien in deze tijd van alcoholmatiging wat ongepast. Wij hebben echter de ervaring dat biodynamische wijn mensen een enorme oppepper geeft. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk glas koele Riesling op een warme dag. Wij zelf drinken zelf op zo'n moment als dorstlesser water en als smaakmaker de wijn. Maar ook om ideëen of creativiteit op te doen kan een glas biodynamische wijn wonderen doen. Ontdek zelf de enorme positieve energie die een glas biodynamische wijn je kan geven. 
Allemaal onzin wat we verkondigen? Probeer het zelf eens uit. 

Bijgeuren in glazen beïnvloeden de smaak en geur van de wijn.
Als je glazen langere tijd niet gebruikt kan het zijn dat deze de geur overnemen van bijvoorbeeld een kartonnen doos of een kast waarin ze staan. Dit kan de smaak of geur van de wijn beïnvloeden. Je kan de glazen voor gebruik poleren of je blaast voor gebruik even in je glas om te voorkomen dat deze de geur van een wijn beïnvloedt.

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.