Depressieplan 

Ongeveer één miljoen Nederlanders zijn licht tot zwaar depressief en slikken daarvoor antidepressiva. In het NRC las ik op donderdag 6 september 2018 het bericht dat verzekeraar Menzis behandelaars wil belonen als hun therapie om depressieve cliënten beter te maken effect heeft. 

Vorig jaar was ik te gast bij een Franse wijnboer in Zuid-Frankrijk. Onder het genot van een lekker glas wijn, met uitzicht over zijn wijngaarden, spraken we over het overmatige alcoholgebruik in West-Europa. Hij pleitte ervoor om niet meer dan één glas wijn bij de lunch en het diner te drinken. Bij een heel bijzondere gelegenheid misschien een keer twee glazen, maar daarna moet volgens hem de kurk weer op de fles. 

Tegelijkertijd viel hem op dat Fransen steeds minder wijn drinken maar dat depressiviteit en het gebruik van antidepressivum evenredig toeneemt. Hij trok daaruit de conclusie dat een mediterraan leven met af en toe een goed glas wijn maakt dat mensen minder depressieve klachten ontwikkelen en dus minder medicatie gebruiken. In mijn ogen een nogal bijzondere gevolgtrekking. 

Hoe dan ook er is een groot aantal aan mensen dat lijdt aan depressiviteit. Het zou toch positief zijn als instellingen er in slagen om mensen effectief te behandelen? Verzekeraar Menzis wil de instellingen die goede resultaten boeken extra belonen. Achttien ggz-instellingen hebben zich opgegeven voor het experiment om patiënten aantoonbaar beter te maken. 

Is het echter moreel juist dat instellingen die goede uitkomsten boeken een voortrekkersrol krijgen en een voorbeeld worden voor andere instellingen die deze resultaten niet boeken? En is het aan te bevelen dat instellingen die veel patiënten effectief behandelen meer geld ontvangen dan andere instellingen? En moeten mislukte behandeling minder vergoed worden? 

Het plan van Menzis valt lang niet bij iedereen in goede aarde. Damiaan Denys, voorzitter van de beroepsvereniging voor psychiaters, noemt het plan zeer gevaarlijk. Volgens hem zullen ggz-instellingen patiënten gaan selecteren bij wie men een goed resultaat verwacht. Andere patiënten met complexere problemen zullen mogelijk geweerd worden. 

Wat mij betreft een goede reden om met een zorgverzekeraar, beleidsmakers van VWS of een groep zorgverleners uit de GGZ met Wijn&Filosofie eens uit te nodigen. Denk met elkaar onder onze leiding eens na over bovenstaande vragen. Wij zijn een enthousiast bedrijf dat een goed gesprek volgens een beproefde methode wil koppelen aan een intense ervaring. Hierbij gebruiken wij bijzondere wijnen als middel om punten uit het gesprek te verhelderen. Dit kan door te associëren op de wijn of door het gesprek als uitgangspunt te nemen. Hiermee willen we het beste van twee werelden combineren: een bijzondere ervaring van het in een open sfeer bespreken van een zaak die je raakt én het proeven van wijnen. 

Het drinken van wijn is volgens mij geen oplossing van de problematiek zoals de Franse wijnboer mij voorstelde. Het wel een hulpmiddel om inzicht te verkrijgen in bovenstaande plannen, waarbij de oprechte nieuwsgierigheid voorop staat. Door op deze manier met elkaar in gesprek te gaan worden vaste routines doorbroken en zullen mensen gestimuleerd worden hun eigen denkbeelden kritisch te onderzoeken.

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.