De prijs van een fles wijn

Wijn is een drank die al heel lang door mensen over de hele wereld wordt gedronken. Het lijkt misschien gewoon, maar er zit een verhaal achter elke fles. De gemiddelde prijs die we in Nederland betalen voor een fles wijn is €3,60. Dat is wel heel erg laag voor een goed verhaal.

Laten we eens een kijkje nemen achter de schermen van de wijnproductie. Ten eerste zijn er de belastingen die worden geheven op elke fles wijn die in Nederland wordt verkocht. Met een wijntax van €0,75 per liter en een btw-tarief van 21%, gaat er al een aanzienlijk deel van de verkoopprijs naar de overheid. Voeg daarbij de kosten van de fles en kurk, die ongeveer €1,00 bedragen dan wordt duidelijk dat er niet veel overblijft voor de wijnboer.

En dan hebben we nog de transportkosten. Vanuit de wijngaarden over de hele wereld, van Zuid-Europa tot verre landen, moeten de flessen wijn of in bulk naar Nederland worden vervoerd. Transportkosten, inclusief die voor de milieu-impact van CO2-uitstoot, dragen ook bij aan de uiteindelijke prijs die consumenten betalen.

Tenslotte komen we bij de wijnboer. Het hart van de wijnproductie. Op de wijngaard wordt een enorme hoeveelheid arbeid verricht, van het opbinden van de ranken tot het snoeien, oogsten en persen van de druiven. Het gecontroleerd laten vergisten en verwerken van de most is een cruciale stap in het proces, vaak uitgevoerd door externe wijnmakers. Dit alles vereist niet alleen tijd en expertise, maar ook financiële investeringen.

Wat blijft er eigenlijk over voor de wijnboer om op een eerlijke wijze een goed product te maken? Dit is waar de ethische en duurzaamheidskwesties van de wijnindustrie om de hoek komen kijken. Om voldoende te produceren en concurrerend te blijven in een markt waar de marges dun zijn, voelen wijnboeren soms de druk om grootschalig te werken. Dit kan leiden tot het gebruik van pesticiden en andere hulpmiddelen om de oogst te beschermen tegen ziekten en plagen, waardoor de kwaliteit van de wijn en de duurzaamheid van de productie in het gedrang komen. 

In dit streven naar massa en winst is er weinig ruimte voor spontaniteit en diversiteit. Massawijnen moeten ieder jaar van dezelfde kwaliteit zijn, en daarom wordt vaak gekozen voor vergisting met behulp van aangekochte gisten in plaats van spontane vergisting. Dit vermindert de complexiteit en individualiteit van de wijn, en benadrukt nogmaals de focus op kwantiteit boven kwaliteit.

Er is een alternatief.
Biodynamische wijnen, die steeds populairder worden bij bewuste consumenten, zijn een antwoord op de ethische en duurzaamheidskwesties in de wijnindustrie. Biodynamische wijnboeren streven naar een holistische benadering van wijnbouw, waarbij ze rekening houden met de impact van hun praktijken op het milieu, de werknemers en het welzijn van de druivenstokken zelf. 

Biodynamische wijnen zijn echter duurder in aanschaf. Waarom? Omdat biodynamische wijnboeren bewust kiezen voor methoden die de natuurlijke balans en biodiversiteit van de wijngaard bevorderen. Ze vermijden het gebruik van chemische pesticiden en kunstmest en vertrouwen in plaats daarvan op natuurlijke methoden zoals compost, om de gezondheid van de bodem en de druivenstokken te bevorderen. 

Daarnaast zijn biodynamische wijnboeren vaak kleinschaliger en werken ze met lagere opbrengsten per hectare. Ze erkennen dat een deel van de oogst verloren kan gaan als gevolg van natuurlijke factoren, maar zien dit als een prijs die ze bereid zijn te betalen voor de kwaliteit en duurzaamheid van hun productie.

Wat is dan het advies voor de consument die op zoek is naar een eerlijke prijs voor een fles wijn? Drink liever één goede wijn dan drie van matige kwaliteit. Kies voor biodynamische wijnen die geproduceerd zijn met respect voor de natuur, de werknemers en de lokale gemeenschappen. Op deze manier kunnen we niet alleen genieten van een heerlijk glas wijn, maar ook bijdragen aan een ethisch correcte en duurzame wijnindustrie voor toekomstige generaties.

 

 

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.