'Eet je (volkoren)brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je biodynamische wijn'. 

Helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dat is een van de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad begin november mee naar buiten kwam. Met grote koppen werd juist dit onderdeel van het onderzoek van de gezondheidsraad vermeld in media.

Dat teveel alcohol slecht voor je is moge duidelijk zijn. Meer dan één alcoholische consumptie per dag leidt volgens de raad tot verhoogde risico's op beroertes en kanker. Volgens de voorgaande richtlijn uit 2006 mochten mannen nog twee glazen en vrouwen één glas alcohol per dag drinken. In het huidige advies wordt het drinken van alcohol aangescherpt: het drinken van maximaal één glas per dag voor mannen en vrouwen is de nieuwe gulden middenweg geworden.

Om eerlijk te zijn schrok ik wel even van het bericht. Wijn&Filosofie is gedoemd om failliet te gaan onder het spartaanse juk van de Gezondheidsraad. De unieke methodiek van onze onderneming zou geen lang leven beschoren zijn als we het advies letterlijk zouden opvatten.
Na enige momenten van bezinning moest ik concluderen dat ik het wel eens kon zijn met de adviezen. Zij het, dat de uitspraak van de Gezondheidsraad over het nuttigen van wijn wel enige nuance behoeft.

Natuurlijk, om gezond te blijven moeten mensen volgens de instantie meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis eten. En juist minder vlees en alcohol. Heel goed wordt onderbouwd dat overmatige consumptie van (bewerkte) voedingsmiddelen gezondheidsrisico’s met zich mee draagt.

Wat mij betreft past het nuttigen van wijn in een goed voedingspatroon, zij het met mate. Bij Wijn&Filosofie proeven de deelnemers tot zo’n 15 verschillende wijnen. Het proeven van deze wijnen, waarbij consequent na het proeven de wijn in een spittoon wordt gedeponeerd, staat gelijk aan het drinken van één glas wijn. Precies dat wat de Gezondheidsraad graag wil. Een matige hoeveelheid wijn heeft geen invloed op een heldere ratio. Men blijft, ook na een socratisch gesprek van meerdere uren, helder van geest.

Bij Wijn&Filosofie is dan ook het proeven een hulpmiddel om je gedachten goed onder woorden te brengen. De beïnvloeding van de wijn komt niet vanuit de alcohol van de wijn, maar zit hem vooral in het proeven van wijn, de ervaring van het drinken en de gevoelens die dit in mensen oproept. Het kan vergeleken worden met de vervoering van het helemaal opgaan in een mooi gedicht of een kunstwerk. Is het een idee om daarom ook thuis liever een goede wijn te drinken waar je ècht vrolijk van wordt en waarin veel te ontdekken valt?

Het leven is te kort om veel slechte wijn te drinken: investeer in een goede biodynamische wijn voor een mooi moment!

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.