Doe nooit water bij de biodynamische wijn!

Het overtuigen van iemand die denkt dat hij gelijk heeft kan een vermoeiende bezigheid zijn. Vooral bij mensen die het lastig vinden om water bij de wijn te doen. Het kan vermoeiend zijn om een gesprek te voeren met iemand de overtuigd is van het eigen gelijk. Deze mensen vinden het vaak lastig om water bij de wijn te doen. Zo’n gesprek kan ontaarden in een potje opbieden tegen elkaar.
Toch adviseren we om niet te snel water bij de wijn te doen. Dit om meerdere redenen. 

Ten eerste is het zinvol om je eigen ideeën te verduidelijken en ze tijdens een gesprek onder de loep te nemen. Bij onze wijnactiviteiten staat centraal dat we mensen met elkaar in gesprek brengen en juist verdiepende vragen aan elkaar willen laten stellen. Het is goed om in eerste instantie vasthoudend te zijn aan je eigen mening of gevoel. Juist deze vasthoudend is zinvol en stimuleert je gesprekspartner om voortdurend kritische vragen aan jou te stellen. Juist dit zorgt er voor dat het ten aanzien van je eigen mening in je bovenpan gaat schuren en kraken. Je twijfelt na een tijdje aan je eigen houding. Klopt het wel wat ik eigenlijk beweer? Voeg dus niet te snel water toe aan wijn.

Daarnaast is in letterlijke zin een maatschappelijke trend ontstaan om water bij de wijn te doen. Het advies van de Gezondheidsraad luidt: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. In het NRC van 28 juli 2017 gaf Martine Kamstra een tip om dit in praktijk te brengen… Hierbij citeer ik: ‘Doe ijs in de champagne. Moët & Chandon en Veuve Clicquot hebben zelfs champagnes die bedoeld zijn om met ijs te drinken. Overigens verdun je de alcohol meer met een plens water… …Hoe dan ook, meer water heeft alleen zin als dat betekent: minder alcohol.’ 

Dit is een matig advies, waarmee Martine Kamstra laat blijken weinig op te hebben met het werkelijk proeven van wijn. Natuurlijk ben ik zoals eerder aangegeven ook voorstander van een matig gebruik van alcohol. Maar om nu water bij de wijn te doen? Bij ons krijg je zeer zuivere en eerlijke biodynamische wijnen te proeven. Unieke wijnen die bol staan van smaak en heerlijke parfums. We  kiezen er voor om belevingsproeverijen en gesprekken met wijn te organiseren. Tijdens onze belevingsproeverijen roepen mooie wijnen emoties op die kunnen botsen of aansluiten bij de ingebrachte casus of een persoonlijke mening. 

Tja… dan is het toch vloeken in de kerk om aan zo’n mooi en puur product water toe te voegen? Liever een bodempje in je glas om te proeven dan een half glas aangevuld met water…
Beste mensen, doe alsjeblieft geen water bij de wijn! 

 

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.