Miljonairspunten met biodynamische wijn.

De oudejaarstrekking heeft inmiddels plaatsgevonden. En net zoals de afgelopen 20 jaar hebben we niks gewonnen. Zelfs geen tientje. Blijkbaar heeft de wens om miljonair te worden toch de overhand. Want ondanks dat we niks winnen kopen we ieder jaar weer een lot. Voor al die mensen die net zoals wij het op eigen kracht moeten doen, een recept voor een troostvolle koek. Heel eenvoudig te maken. De combinatie van de karamel en de wijn laat je even miljonair voelen. 

Ingrediënten voor een klein bakblik (doorsnee ca 20 cm). Ook kan je de taart in een vierkant blik bereiden.
Deeg:
175 gram bloem
125 gram boter
50 gram bruine suiker

Beleg:
50 gram boter
50 gram bruine suiker
400 gram gecondenseerde melk
150 gram pure chocolade

Deeg: Het bakblik goed invetten. 
Het meel zeven en kneden met de boter welke in stukjes is gesneden. Wanneer er een kruimeldeeg ontstaat voeg je de suiker toe en kneed je totdat een glad deeg.

Het deeg platdrukken in de vorm en her en der inprikken met een vork. In de oven 20 minuten afbakken op 190C. Na het bakken laten afkoelen.

Beleg: Boter, suiker en de gecondenseerde melk in een pan met een dikke bodem mengen. Onder voortdurend roeren laten inkoken en karamelliseren. Net zo lang tot de karamel lichtbruin, dik vloeibaar is en niet aan de rand van de pan blijft kleven.  De karamel schenk je over het afgekoelde deeg. 
Laten afkoelen in de koelkast.

Smelt 150 gram chocolade en giet dit over de taart. Laten afkoelen op een koele plek en uit de vorm halen en in punten snijden. 

Heerlijk met een glas Maury van Domaine Jorel. Een biodynamisch landgoed uit het zuiden van Frankrijk.
Een prima alternatief voor port, maar dan met een veel lager alcoholpercentage. Een versterkte biodynamische wijn maar dan zeer traditioneel gemaakt. Erg Lekker bij:  zoete gerechten, maar ook bij gerechten zoals eend met sinaasappelsaus, wild met pruimensaus, sterke kazen, chocoladedesserts en taarten van rood fruit. In Zuid-Frankrijk is het zeer gebruikelijk om een dergelijke wijn als aperitief te drinken. 

Zeer uitgebalanceerd en minder zoet dan andere ‘dessert wijnen’ 70 gram restsuiker/liter). Wijn afkomstig van 80 jaar oude wijnstokken. Zeer lage opbrengst per hectare (10 hl/ha). Late oogst in oktober.
Serveer de wijn op ca. 15C in plaats van uit koelkast. 

Kenmerkend voor productie: Twee maanden lange inweking op de schil. Toevoeging van zeer lage hoeveelheid alcohol (5% ipv 10%). Eén jaar lang lagering op eiken vaten. Zeer lage toevoeging hoeveel sulfiet (50 mg/l ipv tot 400 mg/l). Ongefilterd van het vat in de fles.

Producent: Maury Domaine Jorel
Streek/ Land: Frankrijk, Maury , Pyrénées Orientales
Druivensoort: Grenache Noir

Keurmerk :    Organic agriculture (Biodynamisch)

Biodynamischewijn.nl



 

 

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.