Vegakerst met stroganoffsaus

Je nodigt vrienden of familie uit voor een dinertje tijdens de feestdagen. Maar… enkele van je vrienden eten vegetarisch. Wat moet je voor deze lastpakken koken? Een apart gerecht voor ze bereiden of ze zelf iets te eten mee laten brengen?

Een herkenbaar probleem? Schijnbaar ben je niet de enige. Regelmatig spreek ik vleesetende kennissen die lichtelijk rood aanlopen als ze vertellen dat ze vegetariërs te eten krijgen. Hierbij de oplossing…

Je kunt het jezelf makkelijk maken door voor het hoofdgerecht een goede saus te maken die past bij zowel vlees als vegetarische varianten.  Voor dit gerecht is de basis een stroganoffsaus. Je kunt er voor kiezen om de saus te serveren bij een ossenhaas of een vegetarische kipschnitzel van Valess. Naar mijn idee is er geen betere vega-variant die zo op vlees lijkt dan deze kipschnitzel. Heerlijk krokant met een echte bite van kip! Knap gemaakt in Holten. 

Gaar voor de vleeseters een ossenhaas op lage temperatuur in de oven met een kerntemperatuur van 50 graden of bak hem als biefstuk tegelijkertijd met de vegetarische schnitzel.

Met het maken van de saus kan je indruk maken op je gasten. Toen ik een jaar of 17 was heeft mijn leermeester Frans mij geleerd deze saus te bereiden. Aan tafel bij de gasten in een restaurant toonde hij mij de kunst van het flamberen. Een ware entertainer was het. Indien je thuis wilt flamberen schakel je de afzuigkap even uit.

Ingrediënten:
- Klont boter
- fijngehakte ui
- half bakje champignons
- rode paprika in stukjes
- enkele tenen fijngehakte knoflook
- blikje tomatenpuree
- eetlepel paprikapoeder
- groentebouillon 125 ml
- room 125 ml
- cognac enkele eetlepels
- zout en peper

De bereiding.

Stap 1. Smelt een klont boter in een (koperen) koekenpan. Hierin gaar je  een fijngesnipperde middelgrote ui, met daarbij een in blokjes gesneden paprika. Ook voeg je een handvol dun gesneden champignons en een paar fijngehakte teentjes knoflook toe.

Stap 2. Voeg de inhoud van een blikje tomatenpuree en een eetlepel paprikapoeder toe aan de pan. De verhitting zorgt voor ontzuring. Let er wel op dat de puree niet aanbrandt. 

Voeg direct daarna een scheut cognac toe een flambeer de saus. Voor een mooi effect doof je natuurlijk even de lichten.

Stap 3. Voeg wat bouillon en room (totaal ongeveer 250 ml)  toe en laat de saus nog even doorgaren.  Breng op smaak met zout en peper. 

De saus is te serveren bij vele gerechten, zoals kip, biefstuk of de vegetarische kipschnitzel. Eventueel kan je de saus een dag van tevoren bereiden. Gemakkelijke kerst toegewenst.

Heerlijk met de Sancerre Rouge 'Vincengétorix' van Vincent Gaudry Vigneron uit de Loire. Een perfecte elegante en zachte delicate wijn. Aardbei, kers kruiden complex en goede balans.De druiven worden na de oogst handmatig geselecteerd. 
Opvoeding in fûts de chêne 12 à 24 maanden, naargelang de jaartallen, met een malolactische fermentatie. De wijnen zijn niet gefilterd er kan dus de fles een beetje depot bevatten.

Het beste serveer je deze wijn niet te warm zo rond de 12 -14 graden. Vergezeld bij rood vlees, maar ook bij eend, parelhoen of een smaakvolle kip. Deze wijn kan geserveerd worden bij gerechten met sauzen. Maar ook bij kaas.

Het wijndomein van Vincent Gaudry ligt 4 km van Sancerre in het plaatsje Sancerrois de Sury-en-Vaux. De wijngaarden strekken zich uit over ongeveer 8 ha waarvan 90% beplant is met sauvignon blanc en 10% met pinot noir. Vincent Gaudry is een gewaardeerd wijnmaker in de Sancerre. Hij maakt biodynamische wijnen van hoog niveau.

De bodem is van kalksteen en klei, de kenmerkende grond voor de productie van mooie Sancerres. De druiven worden handmatige geoogst.

SANCERRE Rouge « Vincengétorix 
Appellation:  Sancerre AOC
Cépage: Pinot Noir
Rendement: 35 Hl/Ha
Terroir: Argilo-kalk

Deze wijn is zeker tien jaar te bewaren.

Biodynamischewijn.nl

 

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.