Rokerige goulash

Tijdens de zomer of het najaar zijn er in overvloed verse producten verkrijgbaar. Paprika’s bijvoorbeeld, zijn nu niet aan te slepen! 

Goulash is één van de gerechten waarvan je juist in deze tijd heerlijk kan genieten. Helemaal als je in bezit bent van een driepoot met kookpot waarmee je boven een vuurtje in de vrije natuur dit stoofgerecht kan bereiden. 
Mocht je nou niet zo’n driepoot hebben dan doet een fornuis of een vuurtje met daarom heen een paar flinke stenen en een grote pan erop ook dienst als kookplek.

De basis van goulash bestaat altijd uit paprika. Voor de rest kan je eindeloos variëren met andere ingrediënten zolang er maar geen tomaat wordt toegevoegd. Hongaren bereiden het vaak met rundvlees maar je kan ook kiezen voor lamsvlees of wild. 

Een tijdje geleden zijn wij gezegend met een Veluws wild zwijn voor het rechtervoorwiel van onze auto. Ook deze smaakte heerlijk in de goulash. Normaal eten we amper vlees en vervangen we het ook wel eens door champignons. 
Een flinke scheut rode wijn tijdens de bereiding geeft het gerecht extra diepgang. De alcohol verdampt maar de smaak blijft aanwezig.

Serveer de goulash met gekookte witte rijst, pasta of spätzle en een frisse paprikasalade.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen.
1 kg vlees (rund, lam of wild) in stukken van ca. 2 cm gesneden
3 grote uien fijngehakt
5 rode paprika’s in stukken van ca. 2 cm gesneden
5 tenen knoflook fijngehakt
200 gram gerookt spek in dobbelsteentjes gesneden
6 volle eetlepels paprikapoeder van goede kwaliteit
3 middelgrote kruimige aardappelen in kleine stukken gesneden
2 dl goede rode wijn (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij www.wijnindebijbel.nl)
1,5 liter groentebouillon 
(gerookt) zout 
zwarte peper uit de molen
Olie
1 eetlepel kümmelzaadjes
Fijngehakte peterselie

Fruit de ui gaar in enkele eetlepels olie. Voeg daarna het spek en het vlees toe en bak dit even aan. Voeg na enkele minuten de knoflook en het paprikapoeder toe. Laat de aroma’s vrijkomen en voeg de aardappelen toe. Blus alles af met driekwart van de bouillon. Voeg tenslotte de rode wijn en de kümmel toe. Laat alles onder regelmatig roeren garen. Je zult zien dat de saus begint te binden. Voeg desnoods meer bouillon toe. Het gerookte zout kan naar smaak aan het einde van het koken worden toegevoegd. 

Strooi wat fijngehakte peterselie over het gerecht wanneer het klaar is. Eet smakelijk!

 

Vegetarische variant?

Vervang het vlees door 4 bakjes champignons. Het spek kan je vervangen door gerookte spekjes van de vegetarische slager. 

 

Heerlijk met:

Monastrell Barrica, Bodegas Los Frailes. Valencia 

Een volle, ronde, soepele wijn. Een diepe roodpaarse kleur. Geurend naar bramen, aardbeien en kersen met een vleugje balsamico. 
Een volle, krachtige smaak met frisse, lichte zuren en een lange, kruidige afdronk.
Heerlijk bij tapas- of hapjesbuffet, lamsvlees, barbecue, (vegetarische) rijst- en pastagerechten.
Bestel hier...

© 2016 - 2024 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.