Vorige Artikel 29 van 46 Volgende

Spanje. Biodynamische wijn.

Spanje heeft, voorzover bekend, een 3000 jaar oude wijnbouwgeschiedenis. De Feniciërs  verbouwden 1100 voor onze jaartelling al wijn in het huidige Malaga en Cádiz. Later werd door de Griekse- en Romeinse  invloeden wijnbouw ontwikkeld in bijna geheel Spanje. Het waren ook de Grieken en Romeinen die de amfoor voor het transport van de wijn ontwikkelden. Uit deze amfoor is de tinaja ontstaan. Een grote stenen kuip die voor het gisten van de most en de het opslaan van de jonge wijn werd gebruikt. Het tradiotioneel gebruik van amforen is vooral bij de productie van biodynamische wijn in opkomst.

Tussen 711 en circa 1500 was het slecht gesteld met de wijnbouw in Spanje. Wijnconsumptie werd door de overheersende islamitische Moren ontmoedigd. Pas toen in 1500 de Moren verjaagd werden kon Spanje doorgaan met waar het goed in was, het produceren van wijnen. 

Hedentendage wordt er in Spanje aan kwaliteitsverbetering gedaan. Wijnmakers zoals Telmo die terug willen naar regionale kwaliteitswijnen waarmee Spanje de concurrentie kan aangaan met wijnen uit de Nieuwe Wereld. Het merendeel van de Spaans wijnen is goedkoop te noemen. Mede daardoor is Nederland een relatief grote afnemer van Spaanse wijnen. Maar zoals we weten kan eerlijke en goede wijn nooit goedkoop zijn. Biodynamische wijn biedt enkele Spaanse toppers aan. Heerlijk en krachtig!

 

© 2016 - 2022 Biodynamische wijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.